مقاله تاریخچه و نحو پیدایش بورس در جهان
مقاله تاریخچه بورس در جهان

دسته بندی
اقتصاد
فرمت فایل
doc
حجم فایل
38 کیلو بایت
تعداد صفحات
57
برای دانلود فایل روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت فایل
*مقاله تاریخچه بورس در جهان*
تاریخچه بورس در جهان :
دیوید هیوم كه آدام اسمیت او را بزرگترین و ارجمندترین فیلسوف عصر نامیده نخستین بار ضمن اشاره به راسته بورس ، آن را مكانی فراتر از محل صرف قهوه و هدر دادن كاغذ و جوهر و قلم می داند . او می گوید : اگر اوراق بهادار نباشند كه پس اندازها را جذب كنند این وجوه صرف خرید زمین و مستغلات می شوند كه در آن صورت فعالیتهای تجاری عام المنفعه لطمه می بینند .
در اواخر قرون وسطی ملاقات بازرگانان به تدریج صورت منظمی به خود می گرفت در قرن پانزدهم و حوالی 1450 میلادی ، بازرگانان بلژیكی در شهر بورژو مركز فلانو در شمال غربی بلژیك در میدانی به نام تربوئرس در مقابل خانه بزرگزاده ای به نام فن در بوزه جمع می شدند و به داد و ستد و پرداختند . میادین محل تجمع بازرگانان به بورس مشهور شد. لزوم تأسیس بورس در شهر آنورس بلژیك در 1460 احساس گردید و آن زمانی بود كه شهر بورژو به دلیل پیشروی دریا رو به ویرانی گذاشته بود و عده زیادی از بازرگانان شهر بورژو به بندر آنورس در بلژیك كوچ كرده بودند .
این پیشینه تاریخی بی شباهت به سابقه ایجاد بانك نیست كه در آن مورد هم ، افرادی جهت تبادل پول روی نیمكتهای میدانهای قدیمی و سنتی اروپا می نشستند ، كه بعدها نام بانك از همان لغت بنك به معنی نیمكت اخذ شد ، ایجاد بانك و بورس هر دو در نتیجه انباشت تجربه و مهارت انسان و نیاز به مكانیسمهای تسهیل كننده بوده است.
رشد بورس و جا افتادن آن در عملیات تجاری و اقتصادی ، با انقلاب صنعتی اروپا و شكوفایی اقتصاد تازه متحول شده آن قاره ، از كشاورزی به صنعتی همراه بوده است و نكته قابل توجه آنكه درست در هنگام جهش معاملات بورس و پا گرفتن آن ،دول اروپایی مانند انگلستان ، آلمان و سوئیس قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت این نهاد را وضع كردند و قبل از اینكه امنیت سرمایه گذاری به خطر افتد و موجباتی فراهم شود كه صاحبان پس اندازهای كوچك ، صنایع نوپای اروپایی را از موهبت مشاركت خود محروم نمایند، ضمانت های اجرایی قانونی وضع شد تا از هر گونه تقلب و تزویر و پایمال شدن حقوق صاحبان سهام جلوگیری گردد.
اولین بورس اوراق بهادار جهان در اوایل قرن هفدهم در شهر آمستردام تشكیل گردید و كمپانی معروف استعماری “ هند شرقی ” سهام خود را در آن بورس عرضه نمود.
بورس آمستردام امروزه نیز یكی از منابع مهم تأمین سرمایه در سطح بین المللی است.
دومین بورس معتبر دنیا ، بورس لندن است كه از سال 1801 میلادی با انتشار 4000 سهم 50 پوندی به مبلغ 200000 پوند و با عضویت 500 نفر اقتتاح شده و آغاز به كار نمود . از ابتدای امر ، در بورس لندن اوراق بهادار خارجی و داخلی مورد داد و ستد قرار می گرفته است . بورس نیویورك در اواخر قرن هیجدهم تأسیس شده و با وجود رقیب دیگری به نام بورس امریكن ، از نظر حجم معاملات و اهمیت در بازار سرمایه آمریكا ، در مقام اول قرار دارد. گرچه تا قبل از تأسیس بورس نیویورك نیز ، اوراق قرضه و سهام شركتها توسط دلالان و بازرگانان حرفه ای مورد داد و ستد قرار می گرفت ، اما در سال 1792 ، بیست و چهار نفر از واسطه های خرید و فروش سهام تصمیم گرفتند با انتخاب محل معیینی در آنجا مستقر شده و موجباتی را فراهم آورند تا متقاضیان خرید سهام شركتها یا فروشندگان اوراق قرضه به آنجا مراجعه نمایند .
در آمریكا ، اولین محل شناخته شده به عنوان بورس اوراق بهادار در نیویورك در محوطه ای در زیر سایه درخت نارون بزرگی در خیابان “وال استریت ” بود كه بعدها به قهوه خانه ای در نزدیكی همان محل انتقال یافت.
بورس وال استریت با جمع آوری مبالغی به نام ورودیه از دلالان ( كارگزاران ) و گسترش عملیات ، تقویت شد و به مجتمع تجاری عظیمی مبدل گردید كه بعدها به نام “ بورس سهام نیویورك ” رسماً به ثبت رسید. در حال حاضر تعداد كارگزاران این بورس به چند هزار شخص حقیقی و حقوقی بالغ می گردد.
سایر بورسهای سهام در آمریكا را می توان در بوستون ، لوس آنجلس ، شیكاگو ، فیلادلفیا ، بالتیمور، سالت لیك سیتی ، دیترویت، پیتسبورگ ، سین سیناتی ، میدوست وچند شهر دیگر نام برد .
بورس توكیو در حال حاضر بزرگترین بازار سرمایه دنیاست . در ژاپن چندین بورس فعال ومعتبر دیگر نیز وجود دارد. بورسهاو بانكها در ژاپن ارتباط درونی پویایی دارند . بی مناسبت نیست اشاره شودكه نه بانك از ده بانك بزرگ دنیا نیز ، به ژاپن تعلق دارد.

دریافت فایل